Om Gulli

GulliGulli Gård er en trivelig gård med mange forskjellige dyr. Gården ligger i Ås i Akershus.  Her bor og bidrar tre generasjoner til liv på gården. Jeg, Janne-Christine Fossum, tok over gården i 2010 og har kastet meg over våronn, skuronn, slåttonn og oppussing av gamle driftsbygninger med god hjelp fra resten av familien og gode naboer. Hoveddrifta på gården er korn, og vi har ca. 400 mål dyrka mark og ca. 500 mål skog. Vi har også litt av hvert av dyr, og prioriterer god plass, dyrevelferd og gode opplevelser. Gården er under stadig oppgradering, og store og små, gamle og unge jobber sammen og har sine prosjekter.

På Gulli har det vært gårdsdrift i lang tid. Historien strekker seg tilbake 4000 år, da området ble brukt som beite til husdyr. Navnet Gulli kommer fra Gulvin, som betyr gode beiter. Gården har vært i familiens eie siden min oldefar Carl Saxebøl kjøpte den i 1904.

Presentasjon av oss på Gulli

Janne med Ulla og Ulfi

Janne-Christine Fossum

Janne har vokst opp på Gulli, og har som barn hengt i skjorta på pappaen sin, Kalle, og hjulpet til med stell av dyrene. Hun tok over gården i 2010, og har nå ansvaret for å ta vare på dens mangfold og ressurser. Janne har mastergrad i fysikk, og er lektor i realfag. Hun har jobbet mye med utvikling av undervisningsopplegg forbundet med utforskende arbeidsmetoder, spesielt knyttet opp mot miljø og fornybar energi. Janne jobber fullt som lektor ved Ski videregående skole i tillegg til å drive Gulli Gård.

Thomas og Gaissa på sopptur i Gulliskogen

Thomas og Gaissa på sopptur i Gulliskogen

Thomas Johnsen

Thomas driver Gulli sammen med Janne. Han er altmuligmann og fikser det som fikses kan. Han snekrer og murer, hjelper til i onnene og med stell av dyrene.

DSC_0087

Kalle

Carl Juel Saxebøl (Kalle)

Kalle var kårkaill på Gulli og tidligere eier. Han tok over Gulli når han var 16 år, og drev gården i 40 år. På den tiden var det både gris, storfe og hest på gården. Kalle er en gammel hestekar og brukte hest når han drev i skogen og hogde tømmer. Han har masse erfaring og mange gode historier. Høsten 2020 ble en tid full av sorg på Gulli da Kalle måtte si farvel etter lang tids sykdom.

Kari Saxebøl

Kari er bestemor på gården. Hun er oftest omringet av barnebarn og andre barn, og steker vafler eller har noe annet godt på lur. Kari lider av kugalskap sier vi, og alle som har vært innom kjøkkenet på Gulli vet hvorfor. Kari samler på kuer, og de finnes i tusentall i forskjellige fremtoninger. Bestemor Kari, Tante Kari, Bia, Bessa (kjært barn har mange navn) er også glad i å strikke og har lært opp mange barn på aktivitetsukene våre.

Jørgen med Kiwi og Ronja

Jørgen Fossum

Jørgen har flyttet hjemmefra og  startet på elektroingeniørstudier ved NTNU. Han hjelper til på gården når han er hjemme på besøk.

Christoffer går tur med Stig

Christoffer Fossum

Christoffer er 21 år og har store deler av ansvaret for det daglige stellet av dyra på gården.

Bjørn-Henrik Fossum

Bjørn-Henrik er eldstesønnen på gården og er 24 år. Han bor ikke hjemme, men hjelper til på besøksgården og aktivitetsukene når han har fri fra psykologistudiene.

Hannah Haanes Saxebøl

Hannah er 14 år og er gårdens hestejente. Hun og islandshesten Ragga har vært uadskillelige de siste seks årene. Hannah trener også shetlandsponniene på gården og leier ofte barna som er på besøk rundt i ponnivogn eller på en ponnirygg.

Marthe Stokland

Marthe har vært på Gulli i tre år gjennom valgfaget Innsats for andre. Det siste året har hun også fått jobb på Gulli og er med på aktivitetsuker og dyreklubber. Marthe er superflink med både dyr og barn, og har lært flere av dyrene våre morsomme triks.

Karoline Kvarme 

Vi er så heldige å har fått Karoline med på laget. Hun bidrar til fart og lek på aktivitetsukene og har masse erfaring som aktivitetsleder fra 4H.

Malin Kvarme

Malin er 15 år og odelsjente på nabogården. Hun jobber som dyrepasser og på dyreklubb og aktivitetsuker. Malin har allerede masse erfaring med gårdsdrift og har vært med pappaen sin på jordet fra hun satt i barnevogna.

Anita Hovland Olsen

Jeg tror vi trygt kan si at det ikke hadde vært noen besøksgård uten Anita. Makan til dame skal man lete lenge etter! Anita stiller opp uansett, og kan ta ansvar for det meste av gårdsdrift. Hun er en uvurderlig hjelp og det er godt for bonden å ha en avløser man kan stole på at takler de mange utfordringer man kan møte på en gård.

Ole Fredrik Olsen

Ole Fredrik er bonde i sjelen og nevøen til Janne. Ole Fredrik pusser opp traktorer, snekrer innredninger og driver i potetåkeren. Ole Fredrik har også kjørt utallige runder med gamletraktoren på besøksgården. På en gård er det mange ting som skal fikses, bygges og ordnes og da er det utrolig godt å ha noen som kan fikse det meste.